Mallett & Shaw, The Italian Wars, 1494-1559

ItalianWarsMALLETT, Michael; SHAW, Christine, The Italian Wars, 1494-1559. War, State and Society in Early Modern Europe, Harlow: Pearson, 2012, 368 p. ISBN 9780582057586.

Qui, per temes borgians o no borgians, hagi hagut de treballar amb alguna crònica que narri els esdeveniments polítics que van tenir lloc als estats italians del final del XV i primeres dècades del XVI, s’ha sentit més d’una vegada sobrepassat per la densa i variada trama de negociacions diplomàtiques, aliances estratègiques i empreses militars que hi tenen lloc en pocs anys. El llibre objecte d’aquesta nota, entre altres coses, és una eina magnífica per moure’s i entendre mínimament aquest laberint. El firmen dos investigadors que han dedicat pàgines a la història dels Borja implantats a Itàlia. Parteix d’un projecte inicial de Michael Mallett (1932-2008), autor d’una obra que durant anys va ser el manual de referència sobre els Borja per al públic anglosaxó (The Borgias. The Rise and the Fall of a Renaissance Dynasty, Londres, 1969); en morir Mallett, el projecte es va confiar a Christine Shaw, autora, entre altres treballs, d’una monografia sobre els Orsini (The Political Role of the Orsini Family from Sixtus IV to Clement VII. Barons and Factions in the Papal States, Roma, 2007).

L’estructura de The Italian Wars és majoritàriament lineal i descriptiva. Des d’un enfocament que privilegia la història política, diplomàtica i militar, els capítols descriuen, seguint un estricte ordre cronològic, els episodis de la lluita pel control de les senyories italianes entre els monarques de França, Castella-Aragó i l’Imperi, aquests dos últims units a partir de 1519 en la figura de Carles V. Al primer capítol es repassen breument els arguments familiars i polítics en què aquestes potències van basar els seus suposats drets sobre els territoris. L’estructura cronològica només s’interromp als capítols 6-7, que contenen una síntesi sobre la incidència de les guerres d’Itàlia en qüestions d’història militar: desenvolupament de les armes; tàctiques militars i sistemes de defensa; composició, reclutament i manutenció dels exèrcits. Es reserva el capítol 10 i últim per a una valoració dels efectes de la guerra en el mapa polític i l’imaginari italià i europeu del segle XVI, tant des del punt de vista dels invasors com dels italians.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s