Repertorium Poenitentiariae Germanicum / Alexandre VI

El nou lliurament de la sèrie Repertorium Poenitentiariae Germanicum, el vuitè, està dedicat al pontificat d’Alexandre VI:

RPG VIIIVerzeichnis der in den Supplikenregistern der Pönitentiarie Alexanders VI. vorkommenden Personen, Kirchen und Orte des Deutschen Reiches (1492-1503), 2 vol., a cura de Ludwig Schmugge, amb la col·laboració d'Alessandra Mosciatti i índexs de Hildegard Schneider-Schmugge i Ludwig Schmugge, Berlín: De Gruyter, 2012 (Repertorium Poenitentiariae Germanicum, 8).

El 2001 s’havia publicat el tercer volum, que abraça els anys del papat de Calixt III (1455-1458), en l’edició del citat Schmugge i de Wolfgang Müller. Amb això es completa el capítol borgià de l’ambiciós projecte d’edició de les súpliques enviades a la Penitencieria apostòlica que fan referència a personatges, esglésies i llocs de l’Imperi germànic. En el cas d’Alexandre VI, els textos provenen dels volums 42-50 de l’Archivio Segreto Vaticano, Penitenzieria Apostolica, Registra Matrimonialium et Diversorum. Al primer volum del Verzeichnis, els regestos editats es classifiquen en les següents matèries: “De matrimonialibus”, “De diversis formis”, “De declaratoriis”, “De defectu natalium”, “De uberiori”, “De promotis et promovendis” i “De confessionalibus”. El segon volum conté els índexs; hi destaquen els d’antropònims (per nom i cognom de suplicants, oficials de la Penitencieria) i el de toponímia imperial.

Es tracta, doncs, d’una eina tan útil per a l’estudi de la institució a la qual s’adreçaven les súpliques, com per a la reconstrucció de la geografia eclesiàstica i l’onomàstica germànica de l’època, i que té punts de contacte amb el projecte que Josep Rius i Serra va deixar malauradament interromput, per a les corones de la Península Ibèrica, amb el seu Regesto ibérico de Calixto III (2 vol., Barcelona, 1948-1958).

Per llegir-ne més

Repertorium poenitentiariae germanicum. Dins: Deutsches Historisches Institut in Rom / Istituto Storico Germanico di Roma.
Anuncis

2 pensaments sobre “Repertorium Poenitentiariae Germanicum / Alexandre VI

  1. Voldria fer una pregunta, si us plau: Pel que fa a les actuals àrees geogràfiques d’Itàlia i França existeix cap projecte editorial semblant ja sigui en paper o bé on-line? Moltes gràcies.

    1. Ni idea, Teresa. Caldrà veure el recent (2012) La Penitenzieria Apostolica e il suo archivio, d’Alessandro Saracco.
      Tamburini publica una col.lecció de súpliques del XV-XVI a Santi e peccatori (1995). Hi ha edicions recents de súpliques dels bisbats de Trento (Belloni ed. 2006) i Como (2003).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s